Walne zebranie i warsztaty medyczne 02/2020

W weekend 15-16 lutego 2020 spotkaliśmy się na Jurze na warsztatach GRJ poświęconych pierwszej pomocy, drugim punktem wyjazdu było również Walne zebranie członków GRJ w celu omówienia pilnych i ważkich tematów w tamtym czasie.

W organizacji zajęć pomagali nam członkowie fundacji „Stop Krwotokom”, którzy poprowadzili blok tematyczny poświęcony – jak można się domyślić – krwotokom i ich tamowaniu w warunkach udzielania pomocy przedmedycznej. Dzięki specjalistycznym fantomom i sporemu zapasowi sztucznej krwi każdy mógł spróbować zatamować symulowany krwotok tętniczy.

Wiadomo, że to wciąż tylko fantomy, ale tryskający pod ciśnieniem czerwony płyn dawał chociaż namiastkę realnych warunków i uświadamiał, że założenie skutecznego opatrunku uciskowego wcale nie jest prostą sprawą.

Poza opatrywaniem krwotoków, uczyliśmy się też mniej efektownych, ale bardzo potrzebnych i często wykorzystywanych elementów udzielania pomocy: badania fizykalnego, unieruchamiania złamań,  sprawdzania poziomu glukozy we krwi, mierzenia ciśnienia w warunkach „niegabinetowych” (zdecydowanie trudniejsze, niż się wydawało!) używania pulsoksymetru i szeroko pojętej opieki nad ratowanym. Są to czynności rzadko trenowane przez osoby nie związane na co dzień z opieką medyczną i najczęściej pomijane na wszelkich kursach pierwszej pomocy, a przecież możliwe do wykonania przez „cywila” i bardzo przydatne w ocenie stanu poszkodowanego. Tą część warsztatów poprowadziła nasza medyczka,  Aga Nieciąg.

Nie mogło zabraknąć też podstawy podstaw, czyli resuscytacji krążeniowo-oddechowej. Odpowiedzialny za ten punkt nauczania był drugi z medyków w GRJ, Felek, który zarządzał treningiem na interaktywnych fantomach zintegrowanych ze specjalną aplikacją. Feedback, jaki elektroniczny poszkodowany daje odnośnie wysiłków ratownika wnosi sporą dawkę realizmu do pozorowanych działań i pozwala realnie ocenić własną skuteczność.

Podsumowaniem warsztatów były małe grupowe zawody, w ramach których trzy drużyny rywalizowały ze sobą w wykonywaniu trenowanych wcześniej zadań. Zwycięscy zdobywcy największej liczby punktów zostali uhonorowani starannie przygotowanym medalem z ziemniaka 🙂 Warsztaty zwieńczyła nieodzowna wieczorna integracja, która z pewnością wpłynęła pozytywnie na ugruntowanie nowo zdobytej wiedzy 🙂

>  Fundacja Stop Krwotokom powstała z inspiracji amerykańskim programem rządowym Stop the Bleed zainicjowanym przez Prezydenta Baracka Obamę. Jednym z głównych celów fundacji jest rozpowszechnienie w polskim społeczeństwie umiejętności skutecznego tamowania zewnętrznych krwotoków zagrażających życiu. Więcej informacji o ich działalności znajdziecie na stronie internetowej: http://stopkrwotokom.org/

Bardzo dziękujemy prowadzącym za zaangażowanie jakie włożyli w przygotowanie zajęć, a także wszystkim uczestnikom za konstruktywne rozmowy i decyzje podjęte na spotkaniu Walnym grupy.

Written by